مشکلات شایع تغذیه ای در دوران بارداری و راه های پیشگیری از آنها

1- تهوع و استفراغ صبحگاهی:
در صورت بروز این مشکلات مادر باید صبور باشد و بداند این دوران زودگذر است و باید:
الف) از غذاهای سبک و زود هضم، در دفعات زیاد و کم حجم(6 وعده در روز) استفاده نماید.
ب) در برنامه غذایی خود غذاهای کم آب و کم چربی( مانندپنیر،نان برشته، مربا) کباب، تخم مرغ پخته شده و سیب زمینی را قرار دهد.
ج) از گرسنگی بپرهیزد.
د) از غذاهای سرخ شده دوری نماید
هـ) قبل از بلند شدن از رختخاب مقداری نان خشک یا بیسکویت مصرف کند.

2- ترش کردن و سوزش سر معده:
مادر باردار بای:
الف) غذا را به آرامی، در محیط آرام و در وعده های زیاد(6 بار در روز) مصرف کند.
ب) از خوردن غذاهای نفخ آور و خوابیدن به پشت دوری کند.
ج) از خوردن غذاهای حجیم قبل از خواب خودداری نماید.

3- یبوست:
مادر باید:
الف) نان سبوس دار( مانند نان سنگک) استفاده نماید.
ب) روغن زیتون یا هر روغن مایع دیگری همراه سالاد استفاده نماید.
ج) پیاده روی نماید.
د) استراحت و خوب کافی داشته باشد.
هـ) میوه ها( مخصوصاً میوه ها ی خشک مانند: انجیر خشک، آلوی خیسانده، قیسی و ...) و سبزی ها مانند: کاهو، خیار، نخود سبز پخته و ... را بیشتر مصرف نماید.
مصرف مکملهای دارویی(املاح و ویتامین ها) در دوران بارداری و شیردهی
از آنجاییکه کمبود آهن در مادران باردار میتواند باعث تولد نوزاد کوتاه قد، بیمار، نارس و همچنین کاهش مقاومت بدن مادر در مقابل خونریزی و عفونت پس از زایمان می شود و از طرف دیگر کمبود تعدادی از املاح و ویتامین ها به خصوص اسید فولیک ، نقائص دستگاه عصبی در نوزاد را به همراه دارد. کلیه مادران در شرایط عادی باید قرص های آهن، اسید فولیک و مولتی ویتامین را مطابق دستور پزشک مصرف نمایند.
در صورتیکه خانم باردار از ماه پنجم به بعد ترکیبات مولتی ویتامین حاوی اسید فولیک استفاده نمی کند. مصرف اسید فولیک تا پایان بارداری ادامه یابد.
برای کاهش عوارض مصرف قرص آهن( تهوع، درد معده، اسهال و پبوست) توصیه می شود آنرا بعد از غذا و یا شب قبل از خواب مصرف کند.
هیچگاه مصرف قرص آهن را به دلیل وجود عوارض احتمالی قطع نکنید چون این عوارض معمولا پس از چند روز برطرف می شوند.

چند توصیه برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن
علاوه بر مصرف « قرص آهن» در برنامه غذایی روزانه خود را مواد غذایی آهن دار مثل: گوشت قرمز، مرغ،ماهی، تخم مرغ، سبزیجات( جعفری، اسفناج) و حبوبات( عدس، لوبیا، نخود و ...) استفاده کنید.
همرا با غذا «سالاد» شامل: گوجه فرنگی، کاهو، کلم، فلفل سبز دلمه ای و یا سبزی خوردن و بعد از غذا«میوه جات» بخصوص مرکبات استفاده نمایید تا جذب آهن غذا در بدن افزایش یابد.
از نوشیدن چای«یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا» خودداری کنید.
در برنامه غذایی خود از « غلات و حبوبات جوانه زده» استفاده نمایید.
استفاده از نانی که از خمیر ور نیامده و یا جوش شیرین تهیه شده باشد جذب آهن را در بدن کاهش می دهد.
اگر حتی مقدار کمی گوشت به غذاهای گیاهی اضافه نمایید جذب آهن در بدن کاهش می دهد.
غذای مصرفی زنان باردار و شیرده همان غذای معمولیخانواده می باشد که مخلوطی از غذاهای مختلف است و باید نسبت به قبل از بارداری در دفعات و مقدار بیشتر و انتخاب صحیح تر و با توجه به درآمد خانواده مصرف گردد.


نویسنده و تهیه کننده: توپ تاپ

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...